jeudi 12 juillet 2007

Beijing street food: Chinese media report, quoted by CNN

Edit : 03-Aug-07
L'histoire serait fausse! inventée de toutes pièces par un journaliste en mal de scoop! Il croupit d'ailleurs depuis une semaine dans une cellule de l'état. Mais quelques voix suggèrent que cette prétendue intox serait elle-même une intox! et que l'on tente de couvrir un problème avéré en éliminant la source et supprimant toute crédibilité.
Ca me rappelle cette fausse agression d'une jeune femme dans le RER parisien en été 2004, à laquelle le gouvernement avait immédiatement réagi, et s'est trouvé un peu embarassé lorsqu'il s'est avéré que ladite agression n'avait jamais eu lieu.
Pas d'opinion personnelle sur ce sujet, juste une tentative d'ouvrir la perspective.
clipped from www.cnn.com
Baozi are a common snack in China, with an outer skin made from wheat or rice flour and a filling of sliced pork. Cooked by steaming in immense bamboo baskets, they are similar to but usually much bigger than the dumplings

The surroundings are filthy, with water puddles and piles of old furniture and cardboard on the ground.

"What's in the recipe?" the reporter asks. "Six to four," the man says.

"You mean 60 percent cardboard? What is the other 40 percent?" asks the reporter. "Fatty meat," the man replies.

Squares of cardboard picked from the ground are first soaked to a pulp in a plastic basin of caustic soda -- a chemical base commonly used in manufacturing paper and soap -- then chopped into tiny morsels with a cleaver. Fatty pork and powdered seasoning are stirred in.

The reporter takes a bite

"This baozi filling is kind of tough. Not much taste," he says. "Can other people taste the difference?"

"Most people can't. It fools the average person," the maker says. "I don't eat them myself."

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